miercuri, 29 februarie 2012

Primul muzeu aromân din România


Cunoscuţi sub denumirile de macedoromâni sau vlahi, aromânii sunt un popor din nordul şi centrul Greciei, Macedoniei, Albaniei, Bulgariei şi României.
 În aromână, ei îşi spun „armâni“ sau „rămăni“, iar limba lor este considerată de lingvişti ca fiind unul dintre cele patru dialecte ale limbii române vechi.
Pe lista celor mai importanţi aromâni din România se află numeroase nume celebre, dintre care amintim: A.D. Xenopol, Andrei Şaguna, Mina Minovici, Camil Ressu, Constantin Noica, Octavian Goga, Ştefan Octavian Iosif, Toma Caragiu, Ion Caramitru, dar şi fotbaliştii Gheorghe Hagi şi Iannis Zicu.
Potrivit datelor statistice de la ultimul recensământ, în comuna Mihail Kogălniceanu, din cei aproximativ 10.000 de locuitori, 1.300 sunt aromâni.
Este cunoscut faptul că, la noi în ţară, Dobrogea este zona în care densitatea populaţiei aromâne este cea mai mare. Acolo viaţa spirituală a „armânilor“ este mai intensă. Probabil acesta este şi motivul pentru care în comuna constănţeană Mihail Kogălniceanu s-a deschis de curând un muzeu aromân.
„Gheorghe Celea“ este primul muzeu al aromânilor din România, înfiinţat de Willy Wisoşenschi, preşedintele Fundaţiei Culturale „Muşeata Armână“. „Anul trecut am reuşit să ridicăm acest lăcaş de cultură. Era o clădire în paragină şi, prin deschiderea muzeului, comuna a devenit un punct de atracţie atât pentru vizitatorii aromâni, dar şi pentru cei străini.“
Compartimentat pe diferite secţii, muzeul adăposteşte obiecte de uz casnic, produse tradiţionale din lână, dar şi o secţie culinară, toate specifice vieţii aromânilor.
În secţia textilă, vizitatorii pot vedea întregul proces de prelucrare a lânii, de la tunsul oii, până la realizarea cuverturilor cu motive tradiţionale aromâne. În camera de artă gastronomică aromână sunt expuse diferite feluri de mâncare, de la renumita plăcintă cu praz până la diverse feluri preparate din carne de miel.
Un element aparte al acestui muzeu îl constituie primirea comenzilor. Mai exact: cine îşi doreşte să servească din mâncarea tradiţională aromână sau să deţină obiecte specifice „armânilor“ poate comanda toate acestea. 
„După această expoziţie locală, care este rodul finalizării proiectului intitulat «Arca Aromână», suntem invitaţi de onoare ai Muzeului Satului din Bucureşti.
După o perioadă, produsele noastre vor lua calea tuturor muzeelor de artă din România şi vom participa la o serie de proiecte de acest gen“, a declarat preşedintele Fundaţiei Culturale „Muşeata Armână“.
De la el am aflat că acest muzeu este unicat în România, iar partenerii acestui proiect sunt: Fundaţia de Meşteşuguri, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Artă din Brăila, Muzeul Satului şi Centrul de Cercetări Etno-Culturale din Tulcea. „Toate aceste instituţii de cultură au privit cu drag spre arta armenească, care în ultima vreme a cam fost neglijată, iar noi nu facem decât să o renaştem, să revigorăm aceste tradiţii ale aromânilor.“
Dana DUMITRIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu